onsdag den 22. juli 2009

Palace of Parliament

Cheaucescu var som sagt en mand mad mange vanvittige projekter. Et af de største var helt klart Palace of parliament i Bukarest. Verdens næststørste bygning efter Pentagon. For at bygge dette gigantiske hus, ryddede han 1/6 af Bukarest og genhusede byens beboere i Sovjet-betonslum længere ude. Dette er blandt andet også årsagen til det usandsynligt store antal hunde i byens gader. Det var tidligere familiehunde, men grundet de nye boliger uden udeareal blev hundene smidt på gaden og mange har siden da været delvist vilde.
Nå, men tilbage til bygningen. Vi fik en rundvisning i de over 3000 rum, dvs. vi nåede kun gennem en håndfuld af de mest imponerende. Byggeprocessen af Parlamentet blev opstartet i 1983 og først afsluttet efter Ceaucescus død i '89. På trods af de kun 25 år på bagen, er arkitekturen en famlen i ældre, endda meget gamle, stilarter. Det er en besynderlig kopi af flere hundrede år gammel byggestil uden nogensinde at blive en fortolkning med et mere moderne præg. Men anyway var det imponerende, fordi det var så overvældende stort og spækket med dyre materialer og godt hændværk.
Parlamentet kostede 3,3 mia. at bygge, og så alligevel ikke, for Rumæniens daværende leder betalte hverken for materialer eller for at få udført arbejdet. Han 'fik' hvad han ville have og kaldte byggearbejdet for en slags samfundstjeneste. Craaazy!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar