tirsdag den 14. juli 2009

Nu med bil...

Saa er vi tilbage i byen efter at have droenet landet rundt i bil. Vi har haft lejet bil over to omgange. Foerste tur var en bjergrute som Ceausescu i sin tid fik bygget. Lonely Planet kalder det hans mest (eneste?) vellykkede projekt. Og han var som bekendt en mand med MANGE bindegale projekter! Vejen bugter sig gennem bjergkaeden Fagaros, til Rumaeniens hoejeste punkt, hvor der ligger en smuk soe og derefter ned paa den anden side af bjerget. Vejen kaldes de taenkendes vej, da de intelektuelle blev tvunget til at arbejde med byggeriet. En smuk koeretur var det. Og fedt var det ogsaa, at vi saa en bjoern med sin unge staa i vejkanten. Tre meter fra bilen. Vi stoppede op og kiggede lige foran den, men gik dog ikke ligefrem ud af bilen, da vi efterhaanden har hoert mange historier om bjoernene. Hvor er det et fantastisk dyr...taenk engang at de stadig lever frit i naturen her i Europa!! Gad vide hvor laenge de faar lov til det!? Rumaenien har faktisk halvdelen af Europas bjoernebestand. Det uheldige der er ved at ske er desvaerre, at bjoernene kommer meget taet paa mennesker og byer, fordi de spiser skrald fra containere osv. Vi saa faktisk ogsaa en bjoern uden for byen Brasov, hvor vi efter megen moralsk diskussion frem og tilbage bestilte en saakaldt bearwatchingtour, hvor man bliver koert midt ind i et boligomraade kl.21.30 og ser en kaempe bjoern med sine tre unger komme og vaelte containeren og tage en pose skrald med sig ind i skoven... Fuldstaendig surrealistisk oplevelse. Folk tager det meget roligt (alt for roligt ifoelge mange vi har talt med) De staar lige ved siden af dem og tager billeder...nogle har endda proevet at fodre dem med haanden... Det er en helt forkert udvikling at vende bjoernene til mennesker paa den maade! Vi valgte dog at tage med paa turen, da bjoernene alligevel kommer og spiser skraldet om vi kigger eller ej og da vi havde hoert at det var en fantastisk oplevelse. Det der burde ske var, at folk fik buret skraldet ordentligt inde og fik lagt en naturlig afstand til bjoernene igen. Hvert aar draebes der folk af bjoernene her! Vi har dog set bjoerne og det VAR fuldstaendig fantastisk... Naa nok om det.
De sidste fire dage er gaaet i Rumaeniens nordlige del oppe ved Ukraines graense, hvor vi har koert rundt og foelt os som var vi tilbage i 1800-tallet: Hestevogne, traekirker, damplokomotiver, folkedragter, fantastisk ler-strikke-vaeve-haandvark osv osv. Naesten intet har forandret sig de sidste mange hundrede aar. Ingen maskiner, men masser af knoklende rumaenere med leer og river lavet af trae. Fantastisk hvad man kan bygge af trae i det hele taget... Vi boede i et meget autentisk hus og fik hjemmelavet meget autentisk lokal mad hver aften. Maramures, som regionen hed bliver kaldt Rumaeniens hjerte og det kan vi godt forstaa at den goer. En rigtig god oplevelse at komme derop!
Dagen i dag bliver tilbragt i byen Cluj, hvorfra vi kl.22 skal koere i nattog tilbage til Bukarest og derfra til Tulcea, som ligger ved Danube-deltaet. Ja nu er bilen afleveret og vi er endnu engang afhaengige af det offentlige transportsystem!
Haaber I har det skoent allesammen.
mange hilsner og knus fra os (der er traette af toert franskbroed!!)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar